George Becali, cunoscut și ca Gigi Becali (n. 25 iunie 1958, satul Zagna, județul Brăila) este patronul echipei Steaua București, om de afaceri și politician român.
Biografie
George Becali s-a născut la data de 25 iunie 1958, în satul Zagna (județul Brăila) într-o familie de origine aromână, care a fost deportată în Bărăgan, de autoritățile comuniste, datorită asocierii cu fasciștii din Garda de Fier înainte de cel de-al doilea război mondial.
După evenimentele din 1989, s-a lansat în afaceri, având, în prezent, o avere estimată la aproape 3 miliarde de dolari (ocupă locul 2 în Topul celor mai bogați români, întocmit de revista „Capital”). În prezent, este președinte al Consiliului de Administrație al F.C. Steaua S.A. București, acționar majoritar la F.C. Steaua S.A. București, la Avicola Iași și la Uzina Mecanică Drăgășani. Marea parte a averii sale provine din investiții imobiliare.
George Becali s-a remarcat atât prin funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Clubului de Fotbal Steaua București și calitatea de acționar majoritar al acestuia, dar și prin ascensiunea politică (fiind cotat cu cca 10-15% cota de încredere în unele sondaje de opinie).
A organizat acțiuni de binefacere, a construit biserici, s-a remarcat în acest sens prin donația de câteva milioane de euro făcută către bisericile ortodoxe românești de la Muntele Athos, precum și construirea unui sat pentru sinistrații de la Vadu Roșca (jud. Vrancea), Rast (jud. Dolj) și Arbore (jud. Suceava).
Afaceri
Cu o avere estimată la 700-750 milioane euro, în anul 2008, Becali ocupa locul șapte în clasamentul celor mai bogați români, realizat de cotidianul Adevărul. Deține 26% din clubul sportiv Steaua, palatul de pe Aleea Alexandru nr. 1 din București, și numeroase proprietăți imobilare. În plus, Becali este acționar la fabrica de armament Uzina Mecanică Drăgășani, la Avicola Iași, Arco și la grupul de firme Arcom. Mai deține și 59% din compania Romes SA.
Activitate politică
În 2000 a candidat pentru Camera Deputaților din partea unei asociații a italienilor din România, ratând cu puțin intrarea în Parlament .
A preluat Partidul Noua Generație de la fondatorul acestuia, Viorel Lis, fost primar al Bucureștiului, devenind președinte al acestui partid din 10 ianuarie 2004. Promovează o doctrină creștină, de dreapta, cu accente naționaliste și homofobe, apropiată de cea a Partidului România Mare și a partidelor extremiste europene. În anul 2004, a participat la alegerile pentru președinția României, fiind candidatul acestui partid. A obținut 1,77% din opțiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, s-a aflat pe prima poziție pe lista PNG, dar partidul său s-a aflat la mică distanță sub pragul electoral. Din aprilie 2009, membru PRM, candidat pentru europarlamentare.
În Parlamentul European
Ales în Parlamentul European în data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului România Mare, în cele nouă luni până în martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de ședințe în plen, fiind reprezentantul României cu cea mai slabă prezență, de numai 27 %. Prin aceasta a contribuit la plasarea României pe ultimul loc între națiunile reprezentate în Parlamentul European, România având o prezență de numai 84,46 %.În perioada menționată el a vorbit în plenul Parlamentului European de cinci ori și a depus un singur amendament; nu a pus nici o întrebare, nu a făcut nici o propunere de rezoluție, nu a avut nici o declarație scrisă și nu a elaborat nici un raport.
Controverse
George Becali este un om controversat, face o politică populistă și își face pe larg cunoscută ideologia ultra-naționalistă, afirmând că stânga politică ar fi unealta "Diavolului". Este cunoscut și din pricina faptului că își întoarce deseori declarațiile. Un exemplu este aducerea fotbalistului brazilian Élton Jose Xavier Gomes în Ghencea. La sosirea acestuia la București George Becali l-a lăudat mai multor ziare și agenții sportive, ca și celor de televiziune. Cu numai 2 luni mai târziu, nejustificat de prestația sa, Élton a fost criticat dur de același Becali, care apoi a declarat că „Élton e circar și nu are ce să mai caute la Steaua”.
Populiste sunt și aparițiile lui la televizor, unde la programe politice refuză a răspunde la întrebările dictate de crainici, încercând să preia controlul și folosind expresii ieșite total din afara contextului, atacând personaje politice și comparându-se cu foști domnitori ai unităților politice române (cu Mihai Viteazul, numindu-se voievod etc.) De altfel, Becali a avut probleme cu justiția datorită folosirii imaginii lui Mihai Viteazul, dintr-un film regizat de Sergiu Nicolaescu, avându-l ca actor principal pe Amza Pellea, pentru campania sa electorală.
A atras atenția asupra sa și prin agresiunea verbală împotriva unui jurnalist, Becali exprimându-și printr-o serie de înjurături nemulțumirea față de postul Antena 1, condus de unul dintre adversarii săi politici, Dan Voiculescu. Chiar a pretins ca unele dintre ele să fie publicate a doua zi în ziar, cu cenzura de rigoare.
Pentru că a nu a respectat ordinele lui Gigi Becali privind poziția în teren a lui Mirel Rădoi (intervenția patronului în alcătuirea echipei nu este ceva normal în fotbalul civilizat), antrenorul Gheorghe Hagi a fost aproape de a fi demis, dar Becali s-a răzgândit doar fiindcă Hagi este nașul său, după propriile declarații ale lui Becali. În cele din urmă, Hagi și-a dat singur demisia, punând gestul său pe seama comportamentului lui Becali, pe care l-a acuzat de un comportament nedemn față de Steaua.
În data de 7 mai 2008 DNA Cluj a reținut cinci persoane din anturajul lui Gigi Becali care aveau asupra lor suma de 1,7 milioane de euro, sumă care se presupune că era destinată jucătorilor de la U Cluj în caz că nu pierdeau întâlnirea cu CFR Cluj.Becali însă afirmă că banii erau destinați cumpărării de bomboane.
În data de 2 aprilie 2009, George Becali a fost ridicat cu mandat de arestare de la domiciliul său din cartierul Pipera din București sub învinuirea de lipsire de libertate ilegală și a fost prezentat Judecătoriei sectorului 1 al Capitalei. Completul de judecători, după mai multe ore de deliberări a hotărât arestarea preventivă pe un termen de 29 de zile al lui George Becali împreună cu alți patru complici făptuitori: Cătălin Zmarandescu, Ștefan Dediu, Nicolae Dumitrașcu și Dumitru Beciual. Avocații celor arestați au declarat imediat recurs împotriva sentinței judecătorești.Recursul la măsura arestării preventive a celor cinci învinuiți s-a judecat în data de 6 aprilie 2009 de către un complet de trei judecători ai Tribunalului București. Avocații celor învinuiți, inițial au solicitat recuzarea completului de judecată, procedură care a condus la suspendarea temporară a procedurii, după deliberarea Consiliului Tribunalului s-a adopotat măsura respingerii solicitării învinuiților. Judecarea de fond a cauzei s-a reluat în după amiaza zilei de 6 aprilie de același complet. Verdictul tribunalului a fost dat seara târziu și a constat în respingerea recursului formulat de cei învinuiți, respectiv menținerea deciziei inițiale, din care s-a reținut motivarea judecătoriei Sectorului 1: ...organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toți cetățenii că au posibilitatea de a-și face singuri dreptate, prin sancționarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite.
Powered by: http:/ro.wikipedia.org